Κοζάνη
Από το 1979 κατασκευάζουμε λέβητες

Σόμπα πέλλετ 2021. Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της;

Σόμπα πέλλετ 2021. Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της;

Η σόμπα πέλλετ είναι ουδέτερη σε διοξείδιο (CO2), αυτόματη, πιο εύχρηστη από τις κοινές σόμπες ξύλου και έχει χαμηλές εκπομπές σωματιδίων. Ως εκ τούτου, η επιτυχία της είναι αναγνωρισμένη. Όμως η υγειονομική κρίση την έχει καταστήσει (ίσως προσωρινά) λιγότερο ανταγωνιστική.

Πριν σκεφτείτε να αγοράσετε μία σόμπα πέλλετ, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η θέρμανση με πέλλετ έχει και ορισμένους περιορισμούς …

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σόμπας πέλλετ;

Εξοικονόμηση χρημάτων, όταν χρησιμοποιείται για συμπληρωματική θέρμανση.

Οι σόμπα πελλετ είναι ιδανική για την παροχή συμπληρωματικής θέρμανσης μεταξύ των εποχών. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια καλή λύση (παρόλο που τα πέλλετ έχουν γίνει πιο ακριβά από άλλες πηγές ενέργειας), επειδή με τη χρήση μιας σόμπας πέλλετ αποφεύγεται η επανεκκίνηση της κεντρικής θέρμανσης στις αρχές του χειμώνα και της επιτρέπει να σταματήσει νωρίτερα στο τέλος του χειμώνα.

Εάν η σόμπα πέλλετ λειτουργεί για μερικές ώρες την ημέρα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, θα σας κοστίσει 150 έως 200 € ετησίως σε πέλλετ και ηλεκτρικό ρεύμα και έως 300 € για πιο εντατική χρήση. Ωστόσο, η θέρμανση με τη χρήση πέλλετ από μόνη της δεν είναι πλέον και τόσο ανταγωνιστική λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας που συνδέεται με την υγειονομική κρίση.

Ένα οικονομικά αποδοτικό καύσιμο

Οι τιμές του καυσίμου πέλλετ ήταν εξαιρετικά σταθερές κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ όλες οι άλλες πηγές ενέργειας παρουσίαζαν μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά.

Εδώ και χρόνια, μια σακούλα πέλλετ 15 κιλών στο σούπερ μάρκετ κοστίζει περίπου 4,5 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), δηλαδή μεταξύ 0,30 € και 0,36 € ανά κιλό. Αγοράζοντας με τον τόνο ή την παλέτα από 64 έως 102 σακούλες, τα πέλλετ διατίθενται σε τιμές μεταξύ 0,26 € και 0,30 € ανά κιλό. Ορισμένες εταιρείες παραδίδουν στο σπίτι δωρεάν.

Η τιμή των πέλλετ παρέμεινε χαμηλότερη από αυτή των υπόλοιπων καυσίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά με την υγειονομική κρίση, η τιμή της συμβατικής ενέργειας έχει καταρρεύσει και τα πελλετ έχουν γίνει πιο ακριβά ανά kWh από το αέριο ή το πετρέλαιο. Δύο τόνοι πέλλετ περιέχουν τόση ενέργεια όσο περίπου 1 τόνος πετρελαίου ή 1 m3 φυσικού αερίου. Επομένως, θα καταναλώνετε δύο φορές περισσότερο, κατά βάρος.

Σόμπα πέλλετ – Εύκολη στη χρήση

Ξεχάστε χαρτιά και προσανάμματα: η σόμπα πέλλετ διαθέτει ηλεκτρικό αναφλεκτήρα.
Όλα τα μοντέλα διαθέτουν τουλάχιστον θερμοστάτη, οπότε απενεργοποιούνται και ενεργοποιούνται ξανά αυτόματα. Ορισμένα μοντέλα έχουν επίσης προηγμένες λειτουργίες: προγραμματισμός, τηλεχειριστήριο, έλεγχο smartphone / internet και πολλά άλλα.

Εξαιρετική απόδοση

Η αποτελεσματικότητα μιας ποιοτικής σόμπας πέλλετ μπορεί να υπερβαίνει το 90%. Έτσι, μόνο το 10% της ενέργειας που περιέχεται στα πέλλετ χάνεται στην καμινάδα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο αποδοτική σε σχέση με ένα κλασικό τζάκι για ξύλο, η απόδοση του οποίου είναι μόνο 40 έως 50% (60 έως 80% για τις πρόσφατες σόμπες υψηλής απόδοσης) και πολύ περισσότερο από ένα ανοιχτό τζάκι, ο οποίο έχει απόδοση μόνο μεταξύ 5 και 15%.

Δεν απαιτείται η χρήση της παραδοσιακής καμινάδας

Δεν είναι απαραίτητη η παλιά κλασσική καμινάδα για τη σόμπα πέλλετ σας: ο καπνός αποβάλλεται προς τα έξω με εξαναγκασμένο εξαερισμό μέσω ενός σωλήνα 80 έως 120 mm, ο οποίος είναι τοποθετημένος κάθετα ή οριζόντια.
Η σόμπα μπορεί επομένως να εγκατασταθεί σχεδόν οπουδήποτε, έναντι ή κοντά σε εξωτερικό τοίχο με πρίζα.

Οι σόμπα πέλλετ καταναλώνει αέρα δωματίου ή εξωτερικό αέρα (σε μοντέλα με διπλό σωλήνα εξάτμισης και αναρρόφησης ή ξεχωριστή εξωτερική παροχή αέρα).

Χαμηλές εκπομπές σωματιδίων

Η σόμπα πέλλετ εκπέμπει ελάχιστα σωματίδια, όπως φαίνεται στη σύγκριση των μέσων εκπομπών σωματιδίων PM10 σε γραμμάρια ανά gigajoule (g / GJ):

Τζάκι840 g / GJ
Ξυλόσομπα η οποία εγκαταστάθηκε πριν από το 2000760 g / GJ
Παλιά σόμπα άνθρακα450 g / GJ
Σόμπα ξύλου που εγκαταστάθηκε μεταξύ 2000 και 2014380 g / GJ
Σύγχρονη σόμπα άνθρακα 240 g / GJ
Η ξυλόσομπα η οποία εγκαταστάθηκε μετά το 201495 g / GJ
Θέρμανση μάζας95 g / GJ
Σόμπα πελλετ
60 g / GJ
Θέρμανση λαδιού1,9 g / GJ
Θέρμανση φυσικού αερίου1,2 g / GJ

 

Ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα

Τα πέλλετ κατασκευάζονται με πριονίδι από τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου (έπιπλα, παλέτες, ξυλεία κ.λπ.).
Οι σόμπες πέλλετ είναι ουδέτερες όσον αφορά την αποβολή άνθρακα επειδή ο άνθρακας που απελευθερώνεται κατά την καύση είναι ισοδύναμος με αυτόν που απορροφάται από το δέντρο κατά την ανάπτυξή του.

Τα πέλλετ ποιότητας πληρούν τα ποιοτικά και περιβαλλοντικά πρότυπα: τα πιο σημαντικά εκ των οποίων είναι τα DIN + και EN +.
Για να πωληθούν, πρέπει επίσης να συμμορφωθούν σύμφωνα με τους νόμους για την ποιότητά τους, την απουσία χημικών ουσιών, τη θερμογόνο ικανότητα τους και πολλά άλλα.

Τα προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα DIN + και EN + παράγουν λιγότερη θερμότητα, προκαλούν προβλήματα στις συσκευές (περισσότερη τέφρα, υαλοποίηση της τέφρας, φράξιμο με σκόνη κ.λπ.) και δεν προέρχονται από δάση βιώσιμης διαχείρισης (ετικέτες PEFC και FSC).

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της σόμπας πέλλετ;

Λιγότερο ελκυστική από μια παραδοσιακή ξυλόσομπα

Για αισθητικούς λόγους, οι φλόγες μιας σόμπας πέλλετ δεν συγκρίνονται με εκείνες μιας σόμπας με καύση ξύλου, εκτός από ορισμένα μοντέλα με φυσική μεταφορά.

Οι σακούλες pellet είναι βαριές και καταλαμβάνουν χώρο

Θα χρειαστεί να αποθηκεύσετε πέλλετ σε σακούλες των 15 κιλών. Υπάρχουν επίσης σακούλες των 10 κιλών. Αυτές οι σακούλες δεν είναι πάντα εύκολο να μετακινηθούν, ειδικά αν δεν ζείτε στο ισόγειο. Μια σόμπα πέλλετ μπορεί να χωρέσει από 1,5 έως 4 σακούλες.
Η κατανάλωσή της θα εξαρτηθεί από:

  • το μέγεθος και τη μόνωση του δωματίου που θέλετε να θερμάνετε
  • το χρόνο θέρμανσης
  • την επιθυμητή θερμοκρασία

Ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος της σόμπας προσφέρει αυτονομία περίπου 12 ωρών σε πλήρη ισχύ και 36 ωρών στο ένα τρίτο της ισχύος. Χρειάζεται κάποιος χώρος για να αποθηκεύσετε μερικές σακούλες εκ των προτέρων. Τα πέλλετ πρέπει να φυλάσσονται σε στεγνό δωμάτιο.

Δεν λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Η σόμπα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο είναι απαραίτητο για τη  λειτουργία του αυτόματου συστήματος ανάφλεξης, της τροφοδοσίας πέλλετ, του εξαερισμού και των ηλεκτρονικών χειριστηρίων.

Απαιτείται συντήρηση

  • Κάθε δύο ημέρες: καθαρίζετε τον καυστήρα με βούρτσα
  • Κάθε δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες: αδειάστε το τασάκι
  • Κάθε δύο εβδομάδες: καθαρίζετε τον εναλλάκτη θερμότητας
  • Μία φορά το χρόνο: σε βάθος συντήρηση, κατά προτίμηση από επαγγελματία. Η σόμπα πρέπει να μετακινηθεί για να υπάρξει πρόσβαση στην καμινάδα.

Μπορεί να είναι θορυβώδης

Μια καλή «πολύ αθόρυβη» συσκευή δεν υπερβαίνει τα 32 ντεσιμπέλ (λιγότερος θόρυβος από ένα ψυγείο). Μια μονάδα χαμηλού επιπέδου εκπέμπει 49 dB, που είναι πάρα πολύ για ένα σαλόνι.

Ο θόρυβος μιας ηλεκτρικής κουζίνας προέρχεται από:

  • τον τροφοδότη κοχλία, ο οποίος περιστρέφεται είτε συνέχεια είτε κατά διαλείμματα (σε απόσταση μερικών δευτερολέπτων)
  • ο ανεμιστήρας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα θορυβώδης κατά την εκκίνηση

Τα ισχυρά μοντέλα είναι πιο θορυβώδη, αλλά οι κορυφαίες μονάδες είναι εξοπλισμένες με συστήματα που μειώνουν το θόρυβο του τροφοδότη και του ανεμιστήρα.

 

σόμπα πέλλετ
Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

elGreek
Copy link