Κοζάνη
Από το 1979 κατασκευάζουμε λέβητες

Λέβητας! Εσείς γνωρίζετε τα στοιχειώδη;

Λέβητας! Εσείς γνωρίζετε τα στοιχειώδη;

Θέρμανση σπιτιού με λέβητα

Ο λέβητας αποτελεί ουσιώδες στοιχείο στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης καθώς μέσα σε αυτόν δημιουργείται η θερμότητα μέσα από την καύση διαφόρων καυσίμων όπως το φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ξύλων, πέλλετ, βιομάζας.

Εν συντομία, ο λέβητας αποτελεί ένα είδος μηχανολογικού εξοπλισμού συνήθως μια μεταλλική κατασκευή η οποίος αντλεί θερμότητα από το καύσιμο υλικό με σκοπό να παράξει ζεστό νερό για οικιακή χρήση.

λέβητας

Ο λέβητας ζεστού νερού είναι ο κοινός λέβητας που χρησιμοποιείται για θέρμανση κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, νοσοκομείων, κτιρίων, γραφείων κ.λ.π

Ο λέβητας είναι στην ουσία η συσκευή μέσα στην οποία θερμαίνεται το νερό και είναι κατασκευασμένη συνήθως με κράματα μετάλλων.

Το σύστημα – λέβητας διανέμει το ζεστό νερό που παράγει, στα καλοριφέρ, στα μπόϊλερ και στα δωμάτια του σπιτιού. Το νερό που σιγά σιγά κρυώνει μέσα στο κύκλωμα ξαναγυρνάει στον λέβητα για να ζεσταθεί εκ νέου. Συνήθως στο λέβητα οικιακής χρήσης χρησιμοποιείται ως καύσιμο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο λέβητας χρησιμοποιεί έναν κυκλοφορητή για να διακινεί το θερμό νερό μέσω του υδραυλικού δικτύου.
Ο έλεγχος λειτουργίας στους λέβητες γίνεται μέσα από ένα πίνακα οργάνων ο οποίος περιλαμβάνει το σύστημα ασφαλείας του λέβητα, τον θερμοστάτη, τον υδροστάτη, την βαλβίδα κυκλοφορίας και της θερμοκρασίας του νερού.

Λέβητες: κατάταξη σύμφωνα με το υλικό κατασκευής τους.

Με βάση αυτή τη διάκριση χωρίζονται σε χαλύβδινους και μαντεμένιους.

Οι λέβητες οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από μαντέμι έχουν ως κύριο τους χαρακτηριστικό την αντοχή στο χρόνο.
Ένα επιπλέον στοιχείο είναι η εύκολη μεταφορά τους καθώς έρχονται τμηματικά σε φέτες και συναρμολογούνται κατευθείαν στο λεβητοστάσιο.

Σε περίπτωση που κάποια από τις “φέτες” ραγίσει η σπάσει λόγω χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί χωρίς να είναι απαραίτητη η αντικατάσταση ολόκληρου του λέβητα.

Στα μειονεκτήματα τους οι λέβητες από μαντέμι περιλαμβάνουν το αυξημένο κόστος σε σύγκριση με τους χαλύβδινους λέβητες αλλά και την ευπάθεια τους στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

Οι χαλύβδινοι λέβητες από την άλλη έχουν ως κύριο πλεονέκτημα το μειωμένο κόστος για την αγορά τους, το χαμηλότερο βάρος τους και το πιο σημαντικό απ’ όλα το ότι είναι πολύ πιο ανθεκτικοί στις πιέσεις και στην αλλαγή της θερμοκρασίας πάντα συγκριτικά με τους μαντεμένιους λέβητες.

Οι χαλύβδινοι λέβητες πετρελαίου παρουσιάζουν υψηλότερο βαθμό απόδοσης συγκριτικά με τους μαντεμένιους λέβητες, γεγονός που σημαίνει περισσότερη οικονομία και κατά συνέπεια γρηγορότερη απόσβεση της αγοράς.

Ένα από τα μειονεκτήματα τους, αν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα, είναι ότι έχουν μικρότερο χρόνο ζωής (25 με 30 χρόνια περίπου) σε σύγκριση πάντα με τους λέβητες κατασκευασμένους από μαντέμι.

Ποια είναι τα κύρια μέρη τους;

Αποτελούνται από τα εξής βασικά μέρη:

  1. τον καυστήρα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καύση του καυσίμου
  2. τον θάλαμο καύσεως όπου εκτονώνεται η καύση από τον καυστήρα
  3. τα τούμπα, από όπου θα περάσουν τα καυσαέρια για να ζεστάνουν το νερό
  4. τον υδροθάλαμο μέσα από τον οποίο θα περάσει το νερό, θα ζεσταθεί και στη συνέχεια θα διοχετευτεί ώστε να καταναλωθεί
  5. την καπνοδόχο μέσα από την οποία θα βρουν διέξοδο τα καυσαέρια
  6. τις παροχές ζεστού νερού προς τα σώματα και κρύου νερού προς τον λέβητα.

Θέρμανση – λέβητες & καύσιμο υλικό.

Ένας άλλος διαχωρισμός που γίνεται στους λέβητες είναι σε σχέση με την καύσιμη ύλη που χρησιμοποιείται. Έτσι έχουμε τον λέβητα πετρελαίου, τον λέβητα φυσικού αερίου, τον λέβητα ξύλου, τον λέβητα πέλλετ και τον λέβητα βιομάζας.

Λέβητας φυσικού αερίου

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κεντρική αλλά και για ατομική θέρμανση. Εύκολα λοιπόν, μπορεί να τοποθετηθεί επίτοιχος λέβητας φυσικού αερίου στο σπίτι μας ο οποίος εξασφαλίζει μείωση στα σύνολο των πάγιων εξόδων αλλά και ανεξαρτησία όσον αφορά τη θέρμανση.

Στην περίπτωση που ο λέβητας αερίου θα χρησιμοποιηθεί για την κεντρική θέρμανση τότε μπορεί να αποτελέσει έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης με χαμηλά έξοδα συντήρησης και πολύ καλό βαθμό απόδοσης.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι υπάρχει και η επιλογή του λέβητα συμπύκνωσης ο οποίος αξιοποιεί στο έπακρο την ενέργεια των καυσαερίων, έχοντας πολύ υψηλό ποσοστό απόδοσης και καύσης.

Ο λέβητας πετρελαίου μπορεί και αυτός να χρησιμοποιηθεί για ατομική και κεντρική θέρμανση. Αποτελεί την παραδοσιακή μορφή θέρμανσης στη χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες όμως αυτό φαίνεται να αλλάζει λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τιμής του πετρελαίου αλλά και στο ότι το πετρέλαιο δεν είναι μια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η καύση του έχει σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον.

Λέβητας ξύλου

Ο λέβητας ξύλου η αλλιώς ξυλολέβητας αποτελεί μια εναλλακτική μορφή θέρμανσης και ενδείκνυνται για σπίτια στο χωριό και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει αφθονία πρώτων υλών όπως είναι τα ξύλα. Δεν συνιστάται όμως για τις αστικές περιοχές.

Το καύσιμο που χρησιμοποιεί είναι το ξύλο το οποίο είναι πολύ φθηνότερα από τα άλλα καύσιμα (πετρέλαιο κ.ά.).

Προϋπόθεση είναι ο επαρκής αποθηκευτικός χώρος, ενώ στα μείον του ένας είναι η μεγάλη ποσότητα στάχτης που παράγει Ο λέβητας ξύλου αποτελεί μια καλή και οικονομική επιλογή για θέρμανση.

Λέβητας Πέλλετ

Αποτελεί και αυτός μια μορφή εναλλακτικής θέρμανσης.
Το πέλλετ είναι μια μορφή συμπιεσμένου ξύλου. Ο λέβητας πέλλετ κερδίζει σιγά σιγά έδαφος καθώς το καύσιμο που χρησιμοποιεί έχει χαμηλό κόστος και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Λέβητας τζάκι

Μια ακόμη κατηγορία που συναντάμε είναι ο λέβητας ο οποίος προσαρμόζεται στα τζάκια. Αυτός ο λέβητας χρησιμοποιεί τα ξύλα ως καύσιμη ύλη αλλά έχει περιορισμένη χρήση λόγω του ότι δεν προσφέρεται για θέρμανση μεγάλων χώρων.

ΛΕΒΗΤΕΣ DIANA - SKORDAS KOZANH
Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

elGreek
Copy link