λεβητας πελλετ

Λέβητες Πέλλετ, λίγα λόγια για τη λειτουργία τους

Το πέλλετ ως εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας με κύριο στόχο να προσπαθεί να ανταγωνιστεί το πετρέλαιο και σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει.

Ο σκοπός ενός νοικοκυριού είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και αυτό είναι εφικτό με έναν λεβητα πελλετ να φτάσει σε ποσοστό μέχρι και 50%, Βασικές προϋποθέσεις η σωστή μελέτη, εφαρμογή και εγκατάσταση που θα μας δώσει το ποθητό αποτέλεσμα εξοικονόμησης είτε σε διαμέρισμα, είτε σε πολυκατοικία. Σε αντίθετα αποτελέσματα καταφέρνουμε με τον κακό σχεδιασμό του συστήματος, την κακή εφαρμογή του αλλά κυρίως με την αγορά «φθηνού» ή κακής ποιότητας υλικού καύσης (πέλλετ). Μπορεί να φτάσουμε να είναι ίδια η κατανάλωση με το πετρέλαιο αν π.χ. ο χώρος αποθήκευσης έχει υγρασία.

Τι είναι το πέλλετ ;

Τα πέλλετς είναι ένα νέο καύσιμο που ήρθε να αντικαταστήσει άλλα ακριβά υλικά καύσης για παραγωγή θέρμανσης. Ήταν μία απάντηση στην αναζήτηση φτηνής και καθαρής ενέργειας. Τα πέλλετς ανήκουν στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παράγονται από υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου και αγροτικών καλλιεργειών καθώς και από καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Είναι σε συμπιεσμένη μορφή, διαμέτρου 6mm-8mm και μήκους 10mm-50mm.

Τα πέλλετς είναι ανταγωνιστικά έναντι του πετρελαίου, του φυσικού αέριου και του ηλεκτρισμού όχι μόνο ως προς το κόστος αλλά και σε σχέση με την ευκολία χρήσης και την αξιοπιστία της τεχνολογίας.

Οι συσκευές καύσης είναι μοντέρνες κατασκευές, ασφαλείς και φιλικές προς τον καταναλωτή και ηλεκτρονικά ελεγχόμενες κατά την λειτουργία τους. Παραγόμενες με βάση την εφαρμογή κανόνων και οδηγιών της Ε.Ε.

Το πέλλετ δεν παράγεται από υλοτόμηση αλλά με τη βοήθεια του ατμού και με τη συμπίεση, χωρίς κόλες, ρητίνες και άλλες προσθήκες, δεν διοχετεύουν διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ιδανικά για να τροφοδοτήσουν συσκευές θέρμανσης, τα πέλλετ είναι καθαρά Δεν αποσταθεροποιούν το κλίμα. Δεν δημιουργούν παρά μόνο ελάχιστα υπολείμματα καύσης. Σύμφωνα με την θερμιδική τους απόδοση και το κόστος τους, έχουν τελικά το μισό ακριβώς κόστος έναντι του πετρελαίου.

Οι σύγχρονοι λέβητες πετρελαίου έχουν ενεργειακή απόδοση πάνω από 90%. Στους λέβητες πέλλετ η ενεργειακή απόδοση φτάνει έως και 98%, με απώλειες μόλις 2%. Ένας λέβητας πέλλετ αποτελείται από την δεξαμενή που τοποθετούμε τα πέλλετς, τον χώρο καύσης, την διάταξη ανταλλαγής θερμότητας, τον καπνοδόχο και την κεντρική μονάδα ελέγχου. Διατίθενται λέβητες πέλλετ για κεντρική θέρμανση και με μπόιλερ για ζεστό νερό που καίνε πέλλετς αντί για ξύλο. Ο λέβητας έχει χώρο που δέχεται 200 κιλά πέλλετς και μπορεί να λειτουργεί με αυτήν την ποσότητα για μια εβδομάδα περίπου για ένα σπίτι 120 τ.μ. Λειτουργούν αυτόματα με θερμοστάτη για να ανάψουν και για να σβήσουν όταν φθάσουν στη θερμοκρασία που επιλέξαμε.

 

http://www.syndesmosdp.gr

Relatest posts