Κοζάνη
Από το 1979 κατασκευάζουμε λέβητες

Λέβητας Πέλλετ 2021: Πόσο συμφέρει και πόσο κοστίζει εγκατάσταση και χρήση

Λέβητας Πέλλετ 2021: Πόσο συμφέρει και πόσο κοστίζει εγκατάσταση και χρήση

Λέβητας Πέλλετ: Η αλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου θα έλεγε κανείς ότι μπορεί, σε κάποιες των περιπτώσεων – εκτός από μία αρχική ανατροπή στις συνήθειές του –, να έχει ευεργετικές συνέπειες.
Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει και η αλλαγή συνηθειών θέρμανσης του σπιτιού μας, η οποία μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων, όσο και στην ποιότητα ζωής μας.

Μία από τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης είναι και το πέλλετ. Μικροσκοπικό υλικό, με κυλινδρικό σχήμα, που περιέχει συμπιεσμένα υλικά από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας, επεξεργασίας ξύλου.

Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει το 60%

Για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου, που σημαίνει ότι αποτρέπεται η απελευθέρωση περίπου 2 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η εξοικονόμηση, μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσει από το 40% και να φτάσει μέχρι και το 60%.

Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές είναι ο λέβητας πέλλετ, αλλά και ο καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου. Ο καυστήρας πέλλετ, όμως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο τρόπος καύσης, αλλά και η ενέργεια που καταναλώνει, δεν είναι εξαρχής προσαρμοσμένα στις ανάγκες καύσης πέλλετ.

Ο χώρος καύσης σε έναν καυστήρα είναι διαφορετικός σε σχέση με ένα λέβητα πέλλετ και η φλόγα, που δημιουργείται, μπορεί να είναι μικρότερη και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως και όταν είναι μεγαλύτερη.

Ο καυστήρας πέλλετ είναι αυτοτροφοδοτούμενος. Το μειονέκτημά του, όμως, είναι ότι κάθε δύο με τρεις μέρες χρειάζεται άνοιγμα και καθάρισμα από τις στάχτες. Προϋπόθεση πάντα είναι να βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Είναι σίγουρα πιο οικονομική λύση από το λέβητα, ενώ η τιμή του ξεκινάει από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 5.000 ευρώ.

Ο λέβητας πέλλετ

Αντιθέτως, ο λέβητας πέλλετ είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για να καίει πέλλετ. Απαραίτητο είναι να φέρει τις ανάλογες πιστοποιήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, πιστοποιημένη λαμαρίνα από χάλυβα, πάχους 5 χιλιοστών, βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να εκδηλωθούν φαινόμενα συστολής – διαστολής και να παρουσιαστεί ράγισμα στα τοιχώματα του. Ο λέβητας περιέχει ένα σώμα, το οποίο έχει νερό και εσωτερικά προσφέρει θερμότητα (φωτιά), η οποία ζεσταίνει το νερό, που διοχετεύεται στα σώματα θέρμανσης.

Πόσο κοστίζει ο λέβητας πέλλετ

Στα πλεονεκτήματα ενός λέβητα είναι ότι δεν χρειάζεται να σταματήσει να λειτουργεί για να καθαριστεί. Το “τασάκι”, στο οποίο συγκεντρώνεται η στάχτη, αφαιρείται πολύ εύκολα και μπορούμε να το αδειάζουμε ανά δύο ημέρες. Βέβαια, το κόστος του δεν αποκλείεται να σας βάλει σε δεύτερες σκέψεις, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 7.000 ευρώ, ή περισσότερο, και η τιμή του εξαρτάται από τον όγκο του νερού, που θέλουμε να θερμαίνει.

Ένας λέβητας, όταν ο χώρος καύσης παραμένει αδρανής, σταματάει να λειτουργεί όταν επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία καύσης, αλλά και την κατάλληλη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι, με τη βοήθεια κάρβουνου, το οποίο διατηρεί στο εσωτερικό του.

Τι να προσέχουμε

Σημαντικό είναι να υπάρχει σύστημα προστασίας από τον άξονα μέχρι το σιλό (δεξαμενή υποδοχής καυσίμου), για να αποφύγουμε πιθανή επιστροφή της φλόγας, που σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά στο σιλό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ένα σπίτι 100 τετραγωνικών χρειάζεται 20 με 30.000 θερμίδες – κιλοθερμίδες ανά ώρα για να ζεσταθεί – υπολογίζοντας το ποσό θερμότητας, που χάνει το οίκημα, και άρα πρέπει να του διοχετεύσουμε το ανάλογο ποσό θερμότητας για να τις καλύψουμε.

Χρόνος – Διαδικασία εγκατάστασης

Η εγκατάσταση καυστήρα πέλλετ απαιτεί δύο ή τρεις μέρες, καθώς χρειάζεται μετατροπή του καυστήρα πετρελαίου. Αντίστοιχα, η εγκατάσταση ενός λέβητα χρειάζεται το πολύ δύο ημέρες.

Οι λέβητες έχουν όγκο από 70 κιλά έως και 500 κιλά. Μια συσκευή 70 κιλών μπορεί να καλύψει ένα γεμάτο 24ωρο καύσης. Όσον αφορά στην καύσιμη ύλη, τα πέλλετ μπορεί να τα προμηθεύεται κανείς από πρατήρια καυσίμων ή από πιστοποιημένα εμπορικά καταστήματα.

Πόσο κοστίζει η τροφοδοσία με πέλλετ

Για την προμήθεια μιας συσκευασίας 15 κιλών, το κόστος κυμαίνεται από 4,5 ευρώ έως και 6,5, ανάλογα τον προμηθευτή. Εάν κάποιος μένει σε περιοχή με χαμηλότερες θερμοκρασίες, η κατανάλωση – όπως είναι λογικό – αυξάνεται. Στη Φλώρινα, για παράδειγμα, είναι διαφορετική σε σχέση με την κατανάλωση στην Αθήνα. Επίσης, η διαφορά κατανάλωσης διαφέρει στη Θήβα σε σχέση με την Αθήνα και μπορεί να είναι μεγαλύτερη ακόμα και κατά 300 κιλά το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, πρωτεύοντα ρόλο έχει η ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου και φυσικά η καλή μόνωση.

Λέβητας Πέλλετ
Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

elGreek
Copy link