Kozani
Boilers manufacturing since 1979

Μύθοι και αλήθειες για το καύσιμο πέλλετ!

Μύθοι και αλήθειες για το καύσιμο πέλλετ!

Τα πέλλετ, στην Ελληνική γλώσσα πελλέτες ή συσσωματώματα, είναι στην ουσία συμπιεσμένο υλικό βιομάζας με μηχανικό τρόπο το οποίο παίρνει τη μορφή μικρών σωληνίσκων – σφαιριδίων και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

Παράγονται σε διάφορες διαστάσεις και διαμέτρους με τις πιο κοινές να είναι από 10-30 mm σε μήκος και από 6-10 mm σε διάμετρο.

Η ενεργειακή δύναμη του βιοκαυσίμου πέλλετ κάτω από ορισμένες συνθήκες (υγρασία κάτω του 10%) αγγίζει τα 16-19 MJ/kg αναλόγως βέβαια το είδος που χρησιμοποιείται για πρώτη ύλη, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 2 κιλά πέλλετ αντιστοιχούν σε απόδοση σε 1 λίτρο πετρελαίου.

Η πρώτη ύλη για την παραγωγή των πέλλετ μπορεί να είναι δασικά προϊόντα και υποπροϊόντα ξύλου όπως πριονίδια, άχυρα, υποπροϊόντα αγροτικής καλλιέργειας, πυρηνόξυλο και άλλα.

Τα πέλλετ τα οποία παράγονται από επεξεργασία δασικών και ξυλουργικών προϊόντων ονομάζονται πέλλετ ξύλου (wood-pellets), ενώ αυτά από επεξεργασία αγροτικών υπολειμμάτων και ενεργειακών καλλιεργειών agro πέλλετ.

Τα πέλλετ ξύλου είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καυσίμου pellet που είναι διαθέσιμος στην αγορά.

Καταρρίπτοντας τους μύθους σχετικά με τους PELLET boilers

Η συζήτηση για το αν η χρήση πέλλετ ξύλου προσφέρεται ως πηγή θέρμανσης για λέβητες βιομάζας, καταλήγει να γεννά ορισμένα πολύ συχνά ερωτήματα τα οποία χρήζουν απάντησης.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όταν χρησιμοποιούμε για θέρμανση λέβητες πέλλετ, αλλά όπως συμβαίνει πάντοτε με τα νέα προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά, οι λέβητες πέλλετ δεν εξαιρέθηκαν από μια σειρά λανθασμένων αντιλήψεων σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους.

Έτσι, αποφασίσαμε να επιλέξουμε τους 9 πιο δημοφιλείς μύθους για τα πέλλετ και για τους λέβητες πέλλετ και να αποκαλύψουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι.

“Μια χούφτα πέλλετ αρκεί για να λειτουργήσει ένας λέβητας πέλλετ για μία ολόκληρη ημέρα, για τη θέρμανση μιας μονοκατοικίας.”

Σε αντίθεση με τα πυρηνικά καύσιμα, τα πέλλετ ξύλου δεν μοιράζονται παρόμοιες ενεργειακές ικανότητες, για να το πούμε ξεκάθαρα.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η θερμογόνος δύναμη ενός κιλού pellet είναι περίπου 5 kWh, η οποία μπορεί να είναι αρκετή για να θερμάνει ένα δωμάτιο 50 τετραγωνικών μέτρων για μία ώρα.

Έτσι, για να λειτουργήσει ένας λέβητας πέλλετ όλη την ημέρα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει από 10 έως 15 κιλά pellets, που απέχει πολύ από τη μια χούφτα pellet.

“Τα πέλλετ καίγονται καλύτερα από τα ξύλα. Άρα, τα πέλλετ ενδέχεται να περιέχουν ορισμένα χημικά πρόσθετα για να διατηρούν την καύση και επομένως δεν αντιπροσωπεύουν το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.”

Μεταξύ των στερεών καυσίμων που διατίθενται σήμερα στην αγορά, τα πέλλετ ξύλου είναι από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές (συγκεκριμένα για τους Σουηδούς κατασκευαστές πέλλετ) που επιτρέπουν τη χρήση χημικών συστατικών με σκοπό την κόλληση των υπολειμμάτων ξύλου, οι περισσότεροι από τους παραγωγούς πέλλετ όμως δεν προσθέτουν συνδετικά ή άλλα βελτιωτικά καύσης.

Η συγκόλληση τους γίνεται κάτω από υψηλή πίεση και συγκεκριμένα μέσω των ιδιοτήτων σύνδεσης της λιγνίτης από τις οποίες αποτελούνται τα ξύλα.

Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι ο καλύτερος βαθμός καύσης των πέλλετ οφείλεται στην υψηλή πυκνότητα και την χαμηλή υγρασία τους.

“Τα πέλλετ ξύλου μπορούν να αποθηκευτούν οπουδήποτε και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί κάποιος.”

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι τα πέλλετ ξύλου μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά το αν θα μπορέσει κάποιος να τα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια, είναι ήδη άλλο ερώτημα.

Τα πέλλετ είναι αρκετά ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας και σαν ένα σφουγγάρι, μπορούν εύκολα να απορροφήσουν μια σημαντική ποσότητα υγρασίας.

Όταν αποθηκεύονται σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό χρόνο, τα πέλλετ τείνουν να απορροφούν την υγρασία από τον αέρα, ενώ όταν αποθηκεύονται σε περιβάλλον με συχνές αλλαγές θερμοκρασίας (όπως για παράδειγμα τα μη θερμαινόμενα γκαράζ) τα πέλλετ απορροφούν την υγρασία από τους τοίχους και την οροφή, μέρη όπου συνήθως σχηματίζεται συμπύκνωση.

Η ακατάλληλη αποθήκευση των pellets θα μειώσει σημαντικά τη θερμιδική τους αξία, καθιστώντας τα λιγότερο αποδοτικά. Έτσι, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα πέλλετ αποθηκεύονται σε ξηρό μέρος, κατά προτίμηση σε εσωτερικούς χώρους.

«Τα πέλλετ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μυρίζουν άσχημα και να σαπίζουν»

Παρά το γεγονός ότι τα πέλλετ είναι κατασκευασμένα από υποπροϊόντα επεξεργασίας ξύλου, η διαδικασία παρασκευής τους αποκλείει την παρουσία μούχλας ή σήψης. Πιθανότατα, η εμφάνιση μούχλας προκαλείται από ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης όπως περιγράφεται πιο πάνω.

“Το λευκό πέλλετ είναι καλύτερο από τα γκρι.”

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια από τις πιο δημοφιλείς παρανοήσεις σχετικά με τα pellet ξύλου. Το χρώμα και η μυρωδιά των pellets δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητά τους.

Η διαπίστωση για το εάν επιλέξατε πέλλετ υψηλής ή χαμηλής ποιότητας, είναι δυνατή μόνο μετά την καύση των πέλλετ.

Παρ ‘όλα αυτά, όταν αγοράζετε σημαντικές ποσότητες πέλλετ,  σκόπιμο είναι να ελέγχετε τη λάμψη των πέλλετ, εάν τα πέλλετ περιέχουν ρωγμές, εάν δεν θρυμματίζονται σε σκόνη όταν τρίβονται ελαφρά και εάν το μήκος τους δεν είναι μικρότερο από 7-8 mm.

“Τα πέλλετ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικό λέβητα ή σόμπα.”

Τα πέλλετ ξύλου προφανώς θα καούν σε συμβατικό λέβητα ή σόμπα. Παρ ‘όλα αυτά, σε λέβητα πέλλετ, τα πέλλετ καίγονται σε σταθερή θερμοκρασία που διατηρείται με ελεγχόμενη εμφύσηση αέρα στο θάλαμο καύσης, γεγονός που κάνει τα πέλλετ να καίγονται με μέτρια ταχύτητα.

Ένας κοινός λέβητας δεν θα παρέχει τις ίδιες δυνατότητες ρύθμισης της ροής αέρα όπως ένας λέβητας pellet.

Επομένως, εάν μια σημαντική ποσότητα αέρα ωθείται στο θάλαμο καύσης, τότε τα πέλλετ θα καούν γρήγορα και μερικά από αυτά θα καταλήξουν να παρασύρονται στην καμινάδα λόγω φυσικής ροής αέρα.

Επιπλέον, το μικρό μέγεθος των πέλλετ θα τα κάνει να γλιστρήσουν μέσα από τη σχάρα του λέβητα στο συρτάρι της στάχτης.

“Δεν χρειάζεται να καθαρίζετε συνεχώς τον λέβητα pellet.”

Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε καύσιμο πέλλετ υψηλής ποιότητας από μασίφ ξύλο (όπου η περιεκτικότητα σε τέφρα δεν υπερβαίνει το 0,5%), θα καταλήξετε με περίπου 5 κιλά τέφρας μόλις κάψετε έναν τόνο πέλλετ.

Επομένως, το συρτάρι της τέφρας του λέβητα πέλλετ θα πρέπει να καθαρίζεται περιοδικά. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τα στοιχεία του εναλλάκτη θερμότητας του λέβητα.

“Ο λέβητας pellet είναι δύσκολο να ρυθμιστεί.”

Ανάλογα με το μοντέλο του λέβητα, το μόνο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού που επιθυμείτε, μετά την οποία ο ίδιος ο λέβητας θα προσαρμόσει τις απαιτούμενες παραμέτρους, όπως ο όγκος και η ταχύτητα του αέρα.

«Η παρασκευή πέλλετ ξύλου μπορεί να σταματήσει σύντομα».

Ακόμα κι αν συμβεί, πιθανότατα θα είναι μόλις η βιομηχανία υλοτομίας σταματήσει να κόβει δέντρα.

Ωστόσο, δεδομένου του αριθμού των πρόσφατα κατασκευασμένων μονάδων επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής πέλλετ, καθώς και των δυνατοτήτων εξαγωγής πέλλετ, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες διακοπής της παραγωγής των πέλλετ στο εγγύς μέλλον.

Λάβετε προσφορές για λέβητες!

Εάν έχετε αποφασίσει να αγοράσετε λέβητα πέλλετ, αλλά δεν είστε σίγουροι για τον τύπο που θα θέλατε, είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε.

Συμπληρώστε τη φόρμα σε αυτήν τη σελίδα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις και πληροφορίες και θα σας παρέχουμε πολύ σύντομα μια προσφορά.

Η υπηρεσία είναι δωρεάν!

Καύσιμο-πέλλετ
Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

en_GBEnglish
Copy link